بیماری های ناخن
جشنواره تخفیف زیبایی و لیزر،دستگاه الکس مدیواستار (اسکلپیون)
برای ورود به پیج اینستاگرام روی لینک مربوطه کلیک کنید
ناخن سالم ، ناخنی با رنگ شفاف، بدون تغییر رنگ، سطحی صاف، قوام نرم و غیرشکننده است. رشد ناخن در دستها بیشتر از ناخن های پا هست. همچنین ناخن های دست غالب نیز رشد سریع تری دارند. ماده اصلی سازنده ناخن از پروتئین درشت مولکولی به نام «کراتین» است. البته این ماده در پوست و مو نیز وجود دارد. ناخنها بخش مهمی از بدن هستند چون میتوانند به عنوان قسمتی از پازل تشخیص بیماری ها درنظر گرفته شوند. بعضی از بیماری ها ابتدا علائم و تغییرات جزیی در ناخن ها دارند که اگر به انها دقت شود ممکن است منجر به تشخیص زودهنگام بیماری شوند.
محتوای صفحه (قابل کلیک)
- 1 شایعترین بیماری های ناخن ، ناخن شکننده یا خرد شونده :
- 2 عفونت قارچی ناخن :
- 3 عفونت های قارچی و میکروبی اطراف ناخن:
- 4 هماتوم یا خونمردگی :
- 5 ایجاد خطوط تیره در ناخن :
- 6 ایجاد لکه های سفید روی ناخن :
- 7 ناخن قاشقی شکل :
- 8 ناخن سفید رنگ :
- 9 زرد شدن ناخن :
- 10 کبود شدن بستر ناخن :
- 11 تغییر ناخن ناشی از بیماری پوستی :
شایعترین بیماری های ناخن ، ناخن شکننده یا خرد شونده :
این عارضه تقریبا در بیشتر افرادی که به طور مداوم با آب و مواد شوینده سروکار دارند و مشاغلی مانند قنادها، کارگرها و… دیده می شود. البته شکنندگی ناخن را در افراد مسن نیز میبینیم که به دلیل اشکالاتی است که در سن بالا در ساختار ناخن ایجاد می شود. علت اصلی، خیس و خشک شدن مکرر ناخن است. این وضعیت باعث تغییر شکل ناخن یا ناهموار شدن و در نهایت منجر به خرد شدن و شکنندگی می شود. راه حل درمان ناخن شکننده پوشیدن دستکش، استفاده از کرمهای مرطوب کننده و به حداقل رساندن تماس با آب و مواد شوینده است.
عفونت قارچی ناخن :
در طول روز ضربات غیر محسوس و ارامی به ناخن ها وارد میشود ولی همین ضربات کوچک راه وارد شدن قارچ ها را به ناخن باز می کنند. به دلیل وجود نوعی پروتئین در سطح ناخن، قارچ ها منبع غذایی خوبی پیدا کرده و رشد می کنند. قارچ ها خیلی زود رنگ و ظاهر ناخن ها را تغییر میدهند. ناخن کدر خاکستری، بدرنگ و شکننده و خرد می شود. اگر بیماری های قارچی ناخن، درمان نشوند خیلی زود به ناخن های اطراف گسترش پیدا می کنند و حتی ممکن است به افراد دیگر هم منتقل شوند.
دارو باید از طریق ریشه وارد ناخن شود و بافت سطحی ناخن بافت مرده است؛ پس درمان باید به صورت خوراکی و طولانی مدت باشد. در این موارد پیشگیری آسان تر از درمان است. خشک و تمیز نگه داشتن ناخن و جلوگیری از آسیب مجدد به ناخن طول مدت درمان را کمتر و از انتقال قارچ به دیگران جلوگیری خواهد کرد. اگر ناخنهای پا مبتلا شده باشند طول مدت درمان طولانیتر خواهد شد چون محیط پا به دلیل تعریق و رطوبت ناشی از محبوس بودن پا در کفش، محیط ایده ال تری برای قارچ ها محسوب میشود.
عفونت های قارچی و میکروبی اطراف ناخن:
در این بیماری بافت اطراف ناخن درگیر است. نام علمی این بیماری «پارونشیا»است. پارونشیا با قرمزی و التهاب اطراف ناخن، درد و تورم همراه است. این حالت در خانمها ۳ برابر شایعتر از آقایان دیده میشود. البته گاهی پارونشیا با بیماری های پوستی مانند اگزاما و پسوریازیس همراه می شود. پارونشیا به دو شکل حاد و مزمن وجود دارد؛ پارونشیای حاد در اثر صدمات جزیی به ناخن مثل جویدن ناخن، کوتاه کردن خشن یا مانیکور ناخن ایجاد می شود. منطقه آسیب دیده ناخن گرم، متورم و دردناک است و گاهی هم چرک از آن خارج می شود. به دلیل وجود میکروب در بافت باید انتی بیوتیک توسط پزشک تجویز شود.
این عارضه بعد از چند روز برطرف خواهد شد. نوع دیگری از پارونشیا مزمن است. طول مدت بیماری زیاد است و علت آن ضربه نیست بلکه در افرادی دیده می شود که بیشتر با مواد شوینده شیمیایی و آب سروکار دارند. این افراد معمولا خانم های خانه دار و افرادی هستند که در رستورانها، ماهی فروشی، قنادی، نانوایی و… کار می کنند که مجبورند مدام دستهایشان را تمیز نگه دارند. افراد مبتلا به دیابت و وسواسی که دائم با شستشو سر و کار دارند نیز جزو این گروه اند.
در این بیماران التهاب و قرمزی وجود دارد ولی برخلاف مبتلایان به پارونشیای حاد درد علامت غالب نیست. درمان این افراد طولانی است چون دست کشیدن از شغل و رعایت کردن توصیه های پزشک مبنی بر اینکه تماس با آب و شوینده باید به حداقل برسد برای اغلب آنها دشوار است. بیماری ممکن است ابتدا از یک ناخن شروع شود ولی اگر درمان مناسبی انجام نگیرد به ناخن های اطراف نیز سرایت خواهد کرد. ناخن به تدریج شکننده می شود و تغییر رنگ و شکل می دهد. در ادامه روند درمان بیماران به تدریج متوجه میشوند خشک و گرم نگه داشتن دست و استفاده از کرمهای نرم کننده در طول روز موثر خواهد بود.
هماتوم یا خونمردگی :
علت بروز هماتوم، ضربه به ناخن است. ضربه باعث میشود، خونریزی خفیفی بین ناخن و بستر آن ایجاد شود. در مواقعی که خونریزی شدید است پرده سیاه رنگی ناخن را فرامی گیرد که باعث جدا شدن ناخن از بستر می شود. هماتوم های بزرگ و دردناک را پزشک باید تخلیه کند چون جذب خود به خود آنها از پوست زمان زیادی لازم دارد. جدایی ناخن از بستر فضای مناسبی برای رشد قارچ ها و باکتریها ایجاد می کند.
ایجاد خطوط تیره در ناخن :
در بعضی از افراد به دلایلی فعالیت ناخن افزایش مییابد. این وضعیت باعث ایجاد خطوط عمودی به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه در ناخن می شود. وجود این خطوط در ناخن هشدار دهنده است چون میتواند علامتی از سرطان پوست باشد که در ناحیه ناخن و اطراف آن ایجاد شده است. چنین افرادی حتما باید به متخصص پوست مراجعه کنند تا علت اصلی وجود چنین خطوط تیرهای مشخص و سرطان پوست رد شود.
شماره های تماس سریع بهترین تخفیف های زیبایی
مرکز زیبایی قلهک:
☎ 02122612108 ☎ 22612171_021 ☎
☎09027610748 ☎
ایجاد لکه های سفید روی ناخن :
لکه های سفید کوچک روی ناخن عارضه بسیار شایعی است و جای نگرانی هم ندارد. این ضایعات معمولا در اثر آسیب های جزیی روی ناخن ایجاد می شوند و از نظر پزشکی نیاز به درمان ندارند. گاهی گفته میشود که لکه ها در اثر کمبود مواد غذایی مانند کلسیم، پروتئین و… به وجود می آیند، در حالی که هیچ ارتباطی بین لکه های سفید و کمبود مواد غذایی وجود ندارد.
ناخن قاشقی شکل :
این مشکل به طور مستقیم مربوط به ناخن نیست و مشکل از نقطه دیگری در بدن است که روی ناخن ها تاثیر می گذارد. ناخن های قاشقی شکل نازک هستند و لبه های برجسته و حالت مقعر پیدا می کنند. مشکل اصلی فقر آهن است پس درمان نیز جبران فقر آهن خواهد بود. به تدریج و با گذشت زمان ناخن ها شکل و زیبایی اولیه خود را به دست خواهند آورد.
ناخن سفید رنگ :
در این حالت ۹۰-۸۰ درصد بستر ناخن سفید رنگ می شود. این مشکل در افرادی دیده می شود که دچار مشکلات کبدی و هپاتیت هستند. در این اختلال ناخن های هر دو دست درگیر هستند. تغییر رنگ یک یا دو ناخن از نظر پزشکی اهمیت زیادی ندارد. در بیمارانی که شیمی درمانی می شوند نیز شاهد سفید شدن ناخن ها هستیم. داروهای شیمی درمانی روی بعضی از سلول هایی که رشد بیشتری دارند تاثیر می گذارند. ناخن نیز بافتی است که رشد دائمی دارد. این تغییرات موقتی هستند و با قطع شیمی درمانی احتمال بازگشت ناخن ها به حالت اول زیاد است.
زرد شدن ناخن :
زرد شدن ناخن نیز میتواند نشانه وجود بیماری زمینه ای در بدن باشد. بیماری های کلیوی، بیماری های عفونی ریه، بعضی از اختلالات هورمونی، دیابت و… میتوانند باعث زردی ناخن شوند. بعضی از عفونت های قارچی، استفاده زیاد از لاک ناخن و نگه داشتن طولانی مدت سیگار نیز از عوامل مهمی هستند که باعث زردی ناخن می شوند. قابل توجه اینکه با کنترل بیماری های زمینه ای، کنار گذاشتن سیگار و کاهش استفاده از لاک ناخن زردی به تدریج برطرف خواهد شد.
کبود شدن بستر ناخن :
این تغییر در افرادی دیده میشود که به طور مزمن دچار کمبود اکسیژن هستند. در افرادی که مبتلا به عفونت ریوی یا بیماری های ریوی و قلبی عروقی هستند، سلول های بدن با کمبود اکسیژن مواجه میشوند. در واقع سرخرگ ها حامل خون حاوی اکسیژن نیستند و بستر ناخن کبود میشود.
تغییر ناخن ناشی از بیماری پوستی :
بیماری های پوستی ای وجود دارد که علاوه بر درگیر کردن پوست، ناخن ها را نیز درگیر می کنند. بیماریپسوریازیس ناخن و لیکن پلان از این گروه هستند. گرچه این دو بیماری عمدتا علائم پوستی دارند ولی در مواقعی که بیماری طول کشیده، ناخن نیز تغییر شکل به صورت ایجاد شیارهای طولی، نقطه نقطه شدن سطح ناخن و… پیدا می کند. بیماریهای ناخن که ناشی از بیماری های پوستی هستند معمولا همه ناخن های دست و پا را درگیر می کنند.
مقالات بعدی مار ادنبال کنید
محقق و مترجم: نگین رشید زاده